dr hab. inż. Teresa Krzyśko-Łupicka, prof. UO
Wykształcenie i awanse naukowe:
- magister inżynier technologii żywności Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (1983 r.)
- doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, Wydział Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu (1993 r.)
- doktor habilitowany nauk biologicznych w dyscyplinie biotechnologia, Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (2010 r.)
Dotychczasowa kariera naukowa – funkcje w nauce:
- Członek Wydziałowej Komisji ds. przewodów doktorskich
Tematyka badawcza:
- biotechnologia
- mikrobiologia i mykologia
- przetwórstwo rolno-spożywcze i higiena produkcji
Zagadnienie badawcze do prac licencjackich, inżynierskich i magisterskich:
- biodegradacja substancji organicznych, w tym ksenobiotyków
- antymikrobiologiczne działanie olejków eterycznych
- lekooporność mikroorganizmów
- substancje dodatkowe w żywności
- zagrożenia mykologiczne i bakteriologiczne w produkcji żywności
Prowadzone zajęcia:
- Biotechnologia ogólna
- Biotechnologia w przemyśle
- Biotechnologia żywności
- Biotechnologia substancji dodatkowych
- Biotechnologia środowiska
- Biotechnologia w utylizacji odpadów
- Biotechnologiczne metody oczyszczania gazów i ścieków
- Biodegradacja ksenobiotyków
- Biotechnologiczne wykorzystanie wybranych mikroorganizmów
- Technologia i przetwórstwo żywności
- Technologia żywności
- Substancje dodatkowe do żywności
- Biotechnologia substancji smakowo zapachowych
- Podstawy żywienia człowieka
- Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia
- Mikrobiologia
- Mikrobiologia z elementami genetyki
- Wprowadzenie do pracy naukowej
- Przygotowanie do pracy inżynierskiej
- Seminarium dyplomowe
- Seminarium magisterskie
Zainteresowania:
medycyna niekonwencjonalna, turystyka, literatura
Dane kontaktowe:
e-mail: teresak@uni.opole.pl