dr hab. inż. Teresa Krzyśko-Łupicka, prof. UO

Wykształcenie i awanse naukowe:

  • magister inżynier technologii żywności Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (1983 r.)
  • doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, Wydział Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu (1993 r.)
  • doktor habilitowany nauk biologicznych w dyscyplinie biotechnologia, Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (2010 r.)

Dotychczasowa kariera naukowa – funkcje w nauce:

  • Członek Wydziałowej Komisji ds. przewodów doktorskich

Tematyka badawcza:

  • biotechnologia
  • mikrobiologia i mykologia
  • przetwórstwo rolno-spożywcze i higiena produkcji

Zagadnienie badawcze do prac licencjackich, inżynierskich i magisterskich:

  • biodegradacja substancji organicznych, w tym ksenobiotyków
  • antymikrobiologiczne działanie olejków eterycznych
  • lekooporność mikroorganizmów
  • substancje dodatkowe w żywności
  • zagrożenia mykologiczne i bakteriologiczne w produkcji żywności

Prowadzone zajęcia: 

  • Biotechnologia ogólna
  • Biotechnologia w przemyśle
  • Biotechnologia żywności
  • Biotechnologia substancji dodatkowych
  • Biotechnologia środowiska
  • Biotechnologia w utylizacji odpadów
  • Biotechnologiczne metody oczyszczania gazów i ścieków
  • Biodegradacja ksenobiotyków
  • Biotechnologiczne wykorzystanie wybranych mikroorganizmów
  • Technologia i przetwórstwo żywności
  • Technologia żywności
  • Substancje dodatkowe do żywności
  • Biotechnologia substancji smakowo zapachowych
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia
  • Mikrobiologia
  • Mikrobiologia z elementami genetyki
  • Wprowadzenie do pracy naukowej
  • Przygotowanie do pracy inżynierskiej
  • Seminarium dyplomowe
  • Seminarium magisterskie

Zainteresowania:

medycyna niekonwencjonalna, turystyka, literatura

Dane kontaktowe:

e-mail: teresak@uni.opole.pl