dr hab. Agnieszka Dołhańczuk-Śródka, prof. UO

Wykształcenie i awanse naukowe:

  • Magisterium: Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii, Uniwersytet Opolski, 1998 r.
  • Doktorat: Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej, 2007 r.
  • Habilitacja: Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej, 2016 r.
  • 2002 r. – studia podyplomowe w zakresie Informatyki, Wydział Przyrodniczo-Techniczny Uniwersytetu Opolskiego.

Dotychczasowa kariera naukowa – funkcje w nauce:

  • 2002 r. nadal – posiadane uprawnienia Inspektora Ochrony Radiologicznej, nadane przez Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki.
  • 2005 – nadal – Pełnomocnik Rektora UO ds. ochrony radiologicznej.
  • 2016-2018 Kierownik Samodzielnej Katedry Biotechnologii i Biologii Molekularnej.
  • 2018-2019 Dyrektor Instytutu Biotechnologii.
  • 01.11.2018 – 01.09.2019 – Pełnomocnik Rektora UO ds. dyscypliny Inżynieria Środowiska, Górnictwo i Energetyka.
  • 2019 – nadal – Kierownik Katedry Biotechnologii.
  • 2019 – nadal – Dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii.

Tematyka badawcza:

  • Badania radioekologiczne.
  • Badania zawartości Rn-222 w powietrzu i wpływu parametrów fizycznych środowiska na jego emanację z gleby.
  • Modelowanie transportu radionuklidów w glebie i innych składnikach środowiska.
  • Ocena jakości surowców i produktów przemysłu spożywczego.
  • Badania lepkości płynnych artykułów spożywczych i kosmetyków.
  • Badania starzeniowe kosmetyków.

Zagadnienia badawcze do prac licencjackich, inżynierskich i magisterskich:

  • badania właściwości fizykochemicznych żywności i kosmetyków,
  • technologia kosmetyków,
  • badania aktywności izotopów promieniotwórczych w środowisku,
  • wykorzystanie izotopów promieniotwórczych jako znaczników przemieszczania
    się zanieczyszczeń w środowisku,
  • biomonitoring środowiska,

Prowadzone zajęcia:                   

  • Ochrona przed promieniowaniem jonizującym,
  • Opracowanie i analiza danych doświadczalnych,
  • Techniki radiacyjne w przemyśle spożywczym,
  • Technologia informacyjna,
  • Wprowadzenie do badań naukowych,
  • Analiza i ocena jakości żywności,
  • Metody badania preparatów i surowców kosmetycznych.

Zainteresowania:

turystyka górska

Dane kontaktowe:

agna@uni.opole.pl