dr hab. Agnieszka Dołhańczuk-Śródka, prof. UO
Wykształcenie i awanse naukowe:
- Magisterium: Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii, Uniwersytet Opolski, 1998 r.
- Doktorat: Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej, 2007 r.
- Habilitacja: Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej, 2016 r.
- 2002 r. – studia podyplomowe w zakresie Informatyki, Wydział Przyrodniczo-Techniczny Uniwersytetu Opolskiego.
Dotychczasowa kariera naukowa – funkcje w nauce:
- 2002 r. nadal – posiadane uprawnienia Inspektora Ochrony Radiologicznej, nadane przez Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki.
- 2005 – nadal – Pełnomocnik Rektora UO ds. ochrony radiologicznej.
- 2016-2018 Kierownik Samodzielnej Katedry Biotechnologii i Biologii Molekularnej.
- 2018-2019 Dyrektor Instytutu Biotechnologii.
- 01.11.2018 – 01.09.2019 – Pełnomocnik Rektora UO ds. dyscypliny Inżynieria Środowiska, Górnictwo i Energetyka.
- 2019 – nadal – Kierownik Katedry Biotechnologii.
- 2019 – nadal – Dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii.
Tematyka badawcza:
- Badania radioekologiczne.
- Badania zawartości Rn-222 w powietrzu i wpływu parametrów fizycznych środowiska na jego emanację z gleby.
- Modelowanie transportu radionuklidów w glebie i innych składnikach środowiska.
- Ocena jakości surowców i produktów przemysłu spożywczego.
- Badania lepkości płynnych artykułów spożywczych i kosmetyków.
- Badania starzeniowe kosmetyków.
Zagadnienia badawcze do prac licencjackich, inżynierskich i magisterskich:
- badania właściwości fizykochemicznych żywności i kosmetyków,
- technologia kosmetyków,
- badania aktywności izotopów promieniotwórczych w środowisku,
- wykorzystanie izotopów promieniotwórczych jako znaczników przemieszczania
się zanieczyszczeń w środowisku, - biomonitoring środowiska,
Prowadzone zajęcia:
- Ochrona przed promieniowaniem jonizującym,
- Opracowanie i analiza danych doświadczalnych,
- Techniki radiacyjne w przemyśle spożywczym,
- Technologia informacyjna,
- Wprowadzenie do badań naukowych,
- Analiza i ocena jakości żywności,
- Metody badania preparatów i surowców kosmetycznych.
Zainteresowania:
turystyka górska
Dane kontaktowe: